Amos' World

Cécile B. Evans for Galerie Emanuel Layr at Art Basel 2017, Basel

Artist Cécile B. Evans approached Weber Industries to fabricate a three-story viewing platform designed by architect Dominik Arni for her ambitious new video installation Amos’ World. Taking aesthetic cues from brutalist architecture, the structure – which consists of six rooms and five sets of stairs – was hand-finished with a bespoke concrete render that was developed to match the artist’s specifications. The work premiered in the Statements section of Art Basel 2017 with Galerie Emanuel Layr. 

Amos' World installed at Statements, Art Basel 2017. Image: Galerie Emanuel Layr

Working closely with the artist, architect and the project’s structural engineer, our team re-modelled the original sketches for the structure in CAD and developed the design for a modular system in steel and plywood. This fabrication design facilitated efficient assembly, and ensured archival stability for future iterations of the piece. 

The structure was broken down into sections, and welded to form modular units. Laser cut tabs and machined threads meant that the parts could be simply assembled with bolts on site. 

A series of precisely mitred and notched plywood panels and boxes form the substrate for the cladding. CAD modelling ensured a seamless integration between the cladding and the steel framework, which expedited the production of this complex structure. The panels were attached with the use of threaded inserts, allowing for the repeated removal of bolts, where screws would eventually fail. 

Through extensive sample-making, a bespoke concrete render was developed to the artist’s specifications. This authentic surface treatment – which was applied to the cladding by hand – replicated the concrete finish that is characteristic of brutalist architecture. 

A hard-wearing concrete render covers all the ply cladding, including the main staircase.

A pair of aluminium staircases link the first and second floors, spanning between cantilevered balconies. Contrasted against the concrete render, the metal finish adds detail to the exterior of the structure. 

Having been completed in our studio, the structure was disassembled and shipped to Basel. The on-site install and subsequent de-installation was led by our team.